fbpx

Kalkan'da Gezilecek Yerler

Kalkan

Kalkan, Akdeniz ve Ege’nin kesiştiği yerde, arkasında görkemli Toros Dağları ile Avrupa’nın en nefes kesici manzarasında yer almaktadır. Güzel ve tarihi eski şehir alanının denizin içine uzandığı, sahil restoranları ve plajıyla çevrili, ahşap guletleri ve küçük balıkçı tekneleriyle dolu enfes bir limana sahiptir.

Discover Kalkan
Kalkan Aerial

Turkuaz Plajlar

True Blue Boutique Hotel, Kalamar Koyu, Kaputaş Plajı ve Patara Plajı’nın ortasında yer almaktadır.

Sizin için civardaki plajlar hakkında kısa bilgiler derledik ve haritada konumlarını işaretledik.

5 dakikalık yürüme mesafesinde, otelimize en yakın plajlar.

Kayalık platformların üzerinden denize girişi var. Her ikisinde de şemsiye, şezlong, soyunma ve tuvalet olanakları, kafe ve restoran bulunur.

Kalamar Plajı su sporları alanına sahip. Kalamar Plajı’nda ayrıca ücretsiz servis imkanı var.

Kulube Beach Kalamar Kalkan

Kaputaş Plajı, Kalkan’dan Kaş’a giderken 10 dakika mesafede kanyon ağzı plajıdır.

Yer altından akmakta olan suyun kumlar arasından süzülmesi sonucu suyu serin ve turkuaz rengindedir.

187 basamak inilerek ulaşılan plajın turkuaz suyu, size merdivenleri unutturacak. Soyunma kabini, tuvalet ve kafeterya bulunan plajda şezlong ve şemsiye kiralamak mümkün.

Kaputas Beach

Kalkan’a arabayla yaklaşık 20 dakika mesafede olan Patara plajına Kalkan’dan dolmuş ile ulaşabilirsiniz.

12 kilometre uzunluğu, 1.500 metre genişliğiyle Türkiye’nin en uzun plajıdır. Denizi kum ve sığ olmasına rağmen sene içerisinde sürekli dalgalıdır.

Caretta carettaların yumurtlama alanı olan plaj, bu sebeple Mayıs ayından Ekim ayına kadar 08:00 – 20:00 saatleri dışında ziyarete kapalıdır. Plaj girişi ücretlidir.

Patara Beach

Şehir merkezinde, limanın hemen yanında buluyor. Mavi bayrağa sahip bu plajda şnorkelle dalış yapabilir, hemen üstündeki belediye işletmesi kafeteryada yiyecek-içecek hizmeti alabilirsiniz. Plajda şezlong ve şemsiye kiralamak ufak bir ücrete tabi. Listemizin en kalabalık plajı olduğunu unutmamakta fayda var.

Zest Beach’e arabanızla 10 dk’da, ya da Kalkan limanından kalkan ücretsiz tekne ulaşımıyla varabilirsiniz. İçerisinde tuzlu havuzu da bulunan bu plaj  True Blue misafirlerine restoran  indirim sağlıyorlar.
JOJO Beach’e aracınızla 13 dk’ da ya da Kalkan Liman’ından kalkan ücretsiz teknelerle ulaşabilirsiniz. Özellikle çocuklu ailelerin tercih edeceği bu plajda kano ve deniz bisikleti kiralayabilir, kıyıdan denize girebilirsiniz.
Indigo Beach Kalkan’daki diğer plajlar gibi kayalıkların üzerine kurulan platformdan denize girilen bu plaj içerisinde su sporları mümkün ve müzik çalınmıyor. Akşam A’la Carte restorana dönen bu plajda, gün batımı eşliğinde yemek yiyebilirsiniz.
Yalı Beach Konforlu güneşlenme minderleriyle ve sakin bir koyda olmasıyla dikkat çekiyor. Akşamları A’la Carte restorana dönüşen bu plajda Çarşamba – Cuma – Cumartesi akşamları 19:30’da başlayan Jazz&Blues canlı performansları eşliğinde gün batımında akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Kalkan'da Nereleri Görmeli

Myra

Myra şehri bir zamanlar Efes kadar önemliydi; mevcut alan, büyük bir Roma amfi tiyatrosunu ve uçurumun yüzüne oyulmuş Likya kaya mezarlarını içeriyor. Birkaç kilometre ötede ise Aziz St. Nicholas Bazilikası’nı bulacaksınız.

Myra Rocks

Sidyma Antik Kenti

Sdyma Antik kenti J. A Schonborn 1842 yılında, Rodos’a gitmek üzere kalkan bir gemiye yetişirken keşfetmiş.  SI damgasıyla Sidyma’da bulunmuş olan Milattan önce 1. yüzyıla ait gümüş sikkeler, antik kentin Likya Birliği üyesi olduğunun kanıtı.

Sidyma

Kayaköy

Kayaköy 1923’teki Türk-Yunan mübadelesinden sonra terk edilmiştir. İyi korunmuş bu ‘hayalet köy’ içinde yüzlerce Rum tarzı ev ve kiliseyi barındırıyor. Mistik bir havayı içinde barındıran Kayaköy, 90 dakikalık sürüşe değecek bir gezi vaad ediyor.
Kayakoy Stone Houses and Ruine

Arycanda

Sedir ormanlarının tepesindeki dağın yamacına, beş teras üzerine inşa edilmiştir. Likya’daki en büyük hamam kompleksinin yanı sıra 2 nekropol, bir stadyum ve bir amfitiyatroyu keşfedeceksiniz.

Ancient Ruins Of Arykanda

Xanthos Antik

Xanthos Antik, Likya’nın başkenti olarak tarihi M.Ö. 4.yüzyıla uzanıyor. Kardeş otelimizin de adını aldığı Xanthos Kralı Payava’nın anıt mezarı orijinal haliyle bugün İngiltere British Museum’da sergileniyor.

Xanthos Antic Theatre

Letoon

Letoon, Xanthos’un 4 km ilerisinde bulunuyor. Likyayıların dini merkezi olan antik kentte Kral Leto ve çocukları Artemis ve Apollo’nun tapınaklarını görebilirsiniz.
Remains Of The Letoon

Patara

Patara, ziyaret edilecek en değerli antik kentlerden biri ve hala kazılmaya devam ediyor. Fethiye ve Kalkan arasında yer almaktadır. Devasa bir antik tiyatro, yakın zamanda restore edilmiş dünyanın ilk demokratik meclis binası ve etkileyici Roma hamamlarının yanı sıra 12 km uzunluğundaki inanılmaz Patara plajıyla tarihi ve doğal güzellikleri sizi bekliyor.

Patara Ruins

Üçağız Kaleköy

Üçağız Demre ilçesi yakınlarında bir köy araçla yaklaşık 1 saat uzaklıkta. Kekova Batık Şehir tekne turları haricinde neredeyse unutulmuş, muhteşem bir koruma alanı. Ulaşımın zor olması bu cennet parçası yeri insan istilasından korumuş. Üçağız, limanından denize bakılınca adaların arasından 3 yerden açık denize çıkıldığı görüldüğü için bu ismi almış.

Kalekoy Kekova

Tlos

Toros Dağı eteklerinde bulunan en nefes kesici Likya kentleriden biridir. Antik kentin çoğu günümüzde ufalanmış olmasına rağmen akropol, kale, mağara mezarları ve Roma stadyumunun kalıntılarını ve stadyumun güneyinde üç katlı bir hamam yapısını hala görebilirsiniz. Hitit kaynaklarında Tlos için “şehir” yerine “ülke” ifadesi kullanılmıştır.

Tlos Theatre Ancient Ruined Lycian

Doğayı Keşfet

Saklıkent Kanyonu

Saklıkent Kanyonu Kalkan’a araçla 45 dakika uzaklıkta olup 300 metre derinliğiyle dünyanın en derin kanyonları arasında yer alıyor. 

ATV ve Jeep safarinin yanı sıra kanyonun serin sularında rafting ve zipline aktivitilerine katılabilir, dağdan gelen kaynak sularının üzerine kurulmuş köşk restoranlarda yemek yiyebilirsiniz. 

Saklikent Canyon

Gizli Kent Şelalesi

Kalkan’a 38km mesafededir. Saklıkent Kanyonundan sonra 10 dakika mesafede. Yeşilliklerin içindeki merdivenlerden inerek daracık ama yemyeşil bir kanyona ulaşılıyor. 20 metre kadar sular içinde yürüseniz nefis bir şelaleye ulaşacaksınız. 

Gizlikent Şelalesi’ne Fethiye’den Saklıkent’e giderken 1km kala sağdan dönerek gidilir.

Gizlikent Selalesi

Patara Kum Tepesi

Patara Kum Tepesi Kalkan’a 15 dk uzaklık olup, gün batımı ve ufuk çizgisini izlerken büyüleneceğiniz bir yerdir. Kum tepeleri incecik kumu ve muhteşem manzarasıyla tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Gitmişken plajı ve antik kenti de ziyaret etmeli.

Güneşin battığı açık bir günde, Rodos Adası silüetini de görmek mümkün. 

Patara Kum Tepesi

Likya Yolu

Likya Yolu, Fethiye’den başlayarak Antalya’ya kadar uzanan ve tarihte Likya olarak adlandırılan Teke yarımadasındaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalanması ile oluşturulmuş yürüyüş rotasıdır. 1992 yılında çalışmalarına başlanılan Likya yolu 1999 yılında Kate Clow tarafından hizmete açılmıştır.

Trekking veya yürüyüş ile ilgileniyorsanız, dünyanın ilk on yürüyüş yolundan biri olarak değerlendirilen Likya Yolu’nu düşünebilirsiniz. İlk kez 2000’li yılların başında Türkiye’ye taşınan İngiliz Kate Clow tarafından keşfedilen Likya Yolu 500 km’den uzunluğundadır. Deneyimli Kate Clowun çizdiği antik yolların, karavan yollarının ve orman yollarının bir kombinasyonu olan köyleri, dağ mezralarını ve antik Likya ve Roma bölgelerini birbirine bağlayan haritalar için bizimle iletişime geçin.

Lycian Way

Kalkan'da Nerede Yenir?

Kalkan Tarihi

Eskiden önemli bir kıyı ticaret limanı olan Kalkan, şehrin kalbinde yer alan eski Kalkan’la bugün hala el değmemiş bir tatil beldesidir. Gün batımından sonra, geleneksel evlerin, restoranların, küçük butiklerin ve yerel dükkanların dolambaçlı sokakları, Kalkan’ın ünlü mutfağının tadı ve kokusu insanı  limana ve etrafındaki caddelere yönlendirir.

Yunan ve eski Kalkan mimarisinin eklektik bir karışımı, çatı teraslı restoranları ve denizin güzel manzaralarını sunan eski şehir, keşfetmek ve eğlenmek isteyeceğiniz bir yerdir.

Kalkan’ın liman tarafında yer alan ve bir camiye dönüştürülen Rum Ortodoks Kilisesi, Kalkan’da Yunan mimarisinin en güzel örneğidir. Kubbeli ve ahşap pencereli taş ve ahşap binalarda Kalkan’ın tarihi ortaya çıkar.

Kalkan limanından, körfezin etrafındaki plajların birçoğuna, konuklara ücretsiz servis sağlayan küçük renkli tekneler ile ulaşılmaktadır. Geleneksel ahşap Guletler, yakınlardaki plajlara ve  adalara tekne turları düzenlemektedir. Su sporları, dalış ve balıkçılık gezileri de sunulmaktadır.

Kalkan, uzak geçmişte önemli bir yerleşim yeri olarak görülmese de Kaş ile Fethiye arasındaki alanda tek güvenli liman oluşu ile 19. yüzyılda önem kazanmıştır. Bölgeye 150- 200 yıl önce yerleşmiş Rumlar tarafından “Kalamaki” olarak tanınmıştır.

Limanlara gelen ürünler, yakındaki Xanthos vadisinden ve Elmali yakınlarındaki dağ yaylalarından develerle taşınıyordu. Kalkan limanından kargo gemileri, pamuk, tahıl, şarap ve kereste yükü ile Osmanlı İmparatorluğu’nun uzak yerlerine gidiyordu.

20. yüzyılın başlarında Kalkan oldukça büyük bir köy haline geldi. Yüzyılın başında 1915’te on yedi restoran, bir kuyumcu, bir ayakkabıcı ve birkaç terzi bulunuyordu. İlk yerel seçimler 1928’de yapıldı ve 1937’de mevcut ilkokul açıldı.

1923’te Kurtuluş Savaşı’ndan sonra yeni Türkiye Cumhuriyeti ile Yunanistan arasındaki nüfus değişimi gerçekleşti. Kalkan’da yaşayan Yunan kökenli insanların çoğu Türkiye’den ayrıldı. Bazıları yakındaki Yunan adasına, Meis’e gitti, ancak çoğu Atina civarına yerleştirildi.  Türkiye’den gidenler  Yunanistan’da göçmen olarak algılandılar. Yeni şehirlerini Kalkan’ın eski ismi olan ”Kalamaki” olarak adlandırdılar.

Liman ticareti, karayolu sisteminin iyileştirilmesi ve karayolu taşımacılığının kabul edilmesi ile giderek azaldı ve ancak 1950’lere  kadar devam edebildi. Gittikçe azalan deniz ticareti yüzünden Kalkan nüfusu, iş bulmak için daha büyük kıyı kentlerine taşınan insanlar yüzünden azaldı. 1960’lı yıllarda zengin İngiliz yatçılarının gelmesiyle,  Kalkan’ın ana ekonomisi turizm oldu. Bu nedenle, Kalkan tarihi cazibesini korudu. Sıkı bina ve koruma kurallarının yürürlüğe girmesiyle tarihi binalar korundu.

Likya’nın başkenti Xanthos, Kalkan’a sadece 17 km mesafededir ve UNESCO dünya mirası içinde yer alır. Diğer büyük Likya şehirleri Tlos, Myra, Pinara ve Patara’dır. Dünyanın her yerinden ziyaretçiler, 2000 yılı öncesine dayanan antik kalıntıları görmeye gelir. Londradaki British  müzesi de ayrıca geniş bir Likya eserler koleksiyonuna sahiptir.

Toros dağları on bin metreden fazla yükselir ve en yüksek zirveler, yaz başlarına kadar karla kaplıdır. Gölleri, ormanları, muhteşem turkuaz sahil şeridi ve iki düzine kentin muhteşem kalıntıları Likya’yı keşfedip keyif bir yer haline getirmektedir. Likya’nın yüzlerce kilometre uzunluğundaki sahil şeridi, yatçıları kristal berraklığındaki sulara ve mükemmel iklimin yakınına çeker.

Kalkan Town Streets
Kalkan Town

Sık Sorulan Sorular

Kalkan, Fethiye’nin 87 km batısında ve Kaş’ın 27 km doğusunda, Turkuvaz veya Likya sahili olarak bilinen Güney Akdeniz kıyısında yer almaktadır. Akdeniz ve Ege’nin birleştiği yer diyebiliriz. Türkiye’nin en önemli 2 plajı Kaputaş ve Patara’nın da ortasında yer alır.

Dalaman Havalimanı (Muğla Havalimanı olarak da bilinir) en yakın havalimanıdır ve Kalkan’a arabayla yaklaşık 1 saat 20 dakika uzaklıktadır. Kalkan’a gelmek için Antalya Havalimanı’nı da  kullanabilirsiniz. Ancak transfer süresi 3 saattir.

Kalkan’ın ortasında yer alan eski Kalkan, canlı gecelerin olduğu birçok kafe, bar ve restoran barındırır. Eski Kalkan ve Liman kıyısında, genellikle gecenin sonuna kadar açık kalan bir dizi bar bulunmaktadır. Mekanlar küçük ve samimi olup, her zevke ve yaşlara hitap eden geniş bir müzik karışımıyla herkesi kucaklar. Bazıları ise küçük dans pistlerine sahiptir. Kalkan’ın katı prensiplerinden dolayı, barlarda yüksek sesle müzik yayınından kaçınılır.

Kalkan çevresinde çok sayıda ilgi çekici yer vardır. Araba kiralayarak farklı bir deneyim yaşayabilir ve Kalkan’dan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz. Ancak, nerede kaldığınıza bağlı olarak yürüme mesafesinde olan ve toplu taşıma araçlarının mevcut olduğu pek çok şey olduğu için bir araba kiralamak her zaman gerekli değildir. Kalkan’da hız limiti saatte 50km (30 mil) olup, otoyollarda ve açık yollarda saatte 90km’ye (56 mil) çıkmaktadır. Herhangi bir kaza geçirmeniz veya aracınızın herhangi bir şekilde hasar görmesi gibi talihsiz bir durum varsa, bir polis raporu olmadan sigorta geçersiz sayılırken aracı hareket ettirmeden önce olay yerine polis çağırmak gerekir. Ayrıca yerel araç kiralama iş ortağımızla hemen iletişime geçmeli ve başka bir şey yapmadan önce bir fotoğraf çekmelisiniz (mümkünse). Pasaport ve ehliyetinizi araç belgelerine ve lisansına (normalde sürücülerin güneş gözlüğünün torpido gözünde bulunur) taşımanız gerekecektir. Jandarma (trafik polisi) arabaları rutin olarak durdurur ve eğer durdurulursanız, bu belgeleri göstermeniz beklenir. Bebekler ve küçük çocuklar için çocuk koltukları  talep üzerine ücretsiz olarak temin edilebilir. Çocuğunuz için uygun bir koltuk sağlayabilmemiz için lütfen çocukların yaşlarını belirtin.

Sağlık hizmetleri AB kapsamında değildir, bu nedenle özel sağlık sigortası gereklidir. Kalkan’ın bir dizi özel doktoru var ve en yakın hastane Fethiye’de.

Sağlık Merkezi:

Tuana Tıp Merkezi (Kalkan’da Tesko’ya yakın), Kalamar Yolu, Kalkan.

Kalkan Tıp Merkezi, Kalamar Yolu: (009) 0242 844 1000. 2 İngilizce konuşan doktor vardır.

Eczane:

Kalkan’da 3 eczane vardır

Çalışma saatleri normalde; 09:00 – 19:30

Kalkan'da Hava Nasıl?

Kalkan, Türkiye’nin güneyinde, Akdeniz’de, 36.25 derece Kuzey enlemi ve 29.40 derece doğu boylamında yer almaktadır.

Kalkan’ın arkasında Toros Dağları 1500 metreden daha yüksek bir rakımla yükselir. Önünde Akdeniz ve arkasında Toros dağları bulunan Kalkan’ın iklimi Güney Kaliforniya ile benzerlik gösterir.

Kalkan, Güney Akdeniz’in tipik iklim koşulları olan, kışları çok az yağışlı ve ılıman, yazları uzun ve sıcaktır. Mayıs’tan Ekim’e kadar ve hatta sonrasında güneş garanti edilebilir.

Grafikte Kalkan’ın aylara göre geçmiş yıllardaki ortalama sıcaklıklarını ve yağış miktarını görebilirsiniz.

Yağış ortalaması Aralık ve Ocak aylarında yaklaşık 167 mm/m², Şubat ve Mart ayları arasında ortalama 78-125 mm/m² arasında değişmektedir.

Sonbaharda ve ocak mart ayları arasında fırtınalar yağış getirir. Ancak bu dönemde bile, ortalama olarak  Kasım ayında 7 gün, Aralık’ta 8 gün ve Ocak ve Şubat’ta 8 gün hava açık ve güneşlidir.

Yaz aylarında Meltem rüzgarları etkilidir. Kuzeyden, kuzey batıya doğru gelme eğilimi gösterirler, Ege Denizi’nden gelen ılık hava, gün içinde yükselir ve akşamları karadan eser.

Meltemler yaz sıcağında da serinletici bir etkiye sahiptirler.

Çoğunlukla sıcak, kuru ve tozlu olan Khamsin rüzgarları, yüksek hava sıcaklıklarına ama ve az ya da nemsiz hava koşullarını belirler.

10 seçenekten biri mutlaka size göre;
Süitler / Rezidanslar / Villalar

Kahvaltı dahil olan suitlerde; tek çocuklu ailelerin tercih edebileceği yatılabilir kanepeli oturma odası, deniz manzaralı çatı odaları ve teraslı romantik oda seçenekleri bulunuyor.

Residences True Blue Boutique Hotel Kalkan Sea View Two Bedroom

Bahçe teraslı stüdyo ve taş ev stüdyo, 2 yetişkin ve 1 çocuk için uygunken, 3 farklı tipte 2 yatak odalı rezidanslarda ise toplamda 4-5 misafir konuk edebiliyoruz. Detaylar sayfamızda.

Kalabalık aileler ve arkadaş grupları için otel konforunda, 200 m², jakuzili, taş duvarlı, 4 yatak odalı geniş teraslı 2 villamız 5 günden uzun tatilleriniz için hizmet vermektedir.

tr_TR